FC Kuřim - RAFK Rajhrad "A" ... 3:3 (1:3)

29.09.2011 16:48

branky: 24. Moniak, 49. Plšek, 77. Janda – 5. Kouřil, 6. Buc, 22. Polák
diváku: 200, hlavní rozhodčí Novák, na pomezí Seitl a Virčík, delegátem byl Zdeněk Šrom

Sestavy:
Kuřim: Prosecký – Pospíšil, Kozumplík, Čuhel, Škrdlík – Plšek, Skoumal (46. Karásek), Rampula (46. Hanus), Moniak (70. Fryčka) – Janda, Bílý
Rajhrad: Franzberger – Knebl, Fiala L., Skoupý – Nekvapil (45. Neuhýbel), Haňka, Horváth, Kouřil, Buc (62. Škaroupka) – Kalvoda (75. Sedláček), Polák

V předehrávce 15. kola KP jsme třetí den po zápase v Rájci zajížděli na hřiště dalšího přímého souseda v tabulce FC Kuřim. A i když také tento zápas skončil nakonec nerozhodně, je třeba říct, že v Kuřimi se hrálo kvalitativně úplně jiné, nadprůměrné a pro oko diváka velmi pohledné, dramatické utkání.

Naši borci vstoupili do zápasu s velkým odhodláním, nasazením a oproti minulým utkáním se jim dařila i kombinace (nezřídka i na jeden dotek) a důrazná koncovka. Již v 5. minutě se po trestném kopu Haňky nejlépe zorientoval Jara Kouřil, míč odražený ode zdi si rychle zpracoval a pohotovou přízemní střelou otevřel skóre – 0:1! Vstřelená branka jakoby ještě více nabudila nejen našeho zkušeného hráče (který pak odehrál zatím nejlepší zápas v letošní sezóně), ale dodala další elán i na kopačky ostatních. Hned v následující minutě vystřelil Michal Polák, trefil tyč a odražený míč vrátil hlavou do sítě Marek Buc – 0:2 !!
Domácí hráči zareagovali na tento pro ně jistě šokující úvod velikou snahou o tlak, ale naše obrana pracovala v této fázi zápasu bez chyb a naopak po vybojovaných míčích okolo naší šestnáctky jsme přecházeli do nebezpečných brejků do rozhozené obrany Kuřimi. Tak padl i další gól ve 22. minutě, když po krásné spolupráci uvolnil Martin Kalvoda přesnou finální přihrávkou Michala Poláka a ten nedal domácímu brankáři žádnou šanci a střelou po zemi zvýšil již na 0:3 !!! Rajhradští fandové nadšeně aplaudovali a věřili, že si tentokrát odvezeme konečně zasloužené tři body. Domácí však ani za tohoto stavu „nesložili zbraně“ a hned ve 24. minutě se prokombinovali po zemi až před našeho brankáře a zcela osamocený Moniak snížil na 1:3. Poté se hra trošku zklidnila, domácí se nadále snažili o vytváření tlaku, naši zase hrozili z brejků, ale poločas se již dohrál bez větších šancí.

Při tradiční poločasové klobásce a dobře vychlazeném pivečku se fandové obou týmů dohadovali, jak se utkání bude vyvíjet dál. Naším přáním bylo udržet dvougólový rozdíl co možná nejdéle či přidat ještě gól čtvrtý, domácí naopak věděli, že musí vstřelit co nejdříve gól kontaktní.
Bohužel pro nás se v úvodu 2. poločasu naplnil scénář domácích a po standardní situaci snížili ve 49. min. Plškem na 2:3. Povzbuzeni tímto úspěchem pokračovali v tlaku a v 53. minutě musel Franta Franzberger likvidovat nebezpečnou střelu k tyči, opět po závaru po trestném kopu. Trenér Janošek se pak rozhodl v 62. min. vystřídat záložníka Buce třetím útočníkem Škaroupkou, který se hned po příchodu na hřiště zapojil do pěkné kombinace s Kalvodou, jehož střela skončila na boční síti. Tlak domácích slábnul, ale i na naše kopačky se již začala vkrádat nervozita a nepřesnosti. O převaze toho či onoho mužstva tak začaly rozhodovat standardní situace, které vznikaly po mnoha tvrdých soubojích z obou stran, ale naše obrana měla s ubráněním větší problémy. V 77. minutě po kopu z rohu propadl míč mezi tři naše obránce a brankáře, a ti všichni si tak dlouho dávali přednost s odkopnutím do bezpečí, až mezi ně vlítl útočník domácích a z jednoho kroku od brankové čáry vyrovnal na 3:3 ! Od této chvíle se hrál fotbal nahoru-dolů, oba týmy se snažily rozhodnout utkání pro sebe, Rafka měla v těchto fázích více náznaků šancí, ale nedokázala je již dotáhnout a tak když se místo rychlého rozehrání rohového kopu po předchozí šanci Škaroupky začal Jara Kouřil se spoluhráčem hádat, rozhodčí jim míč sebral a odpískal konec.

Jak přiznal trenér domácích Kovanda, domácí v tomto utkání jeden bod získali a RAFK dva body ztratil. Naši fanoušci se ale i přes toto konstatování mohou těšit na další zápas (v sobotu proti zkušenému Blansku), protože výkon z Kuřimi (hlavně prvních 30 minut) by při zopakování a větší koncentraci na celý zápas mohl vést k zisku dalších kýžených bodů.

Oldřich Nechvátal

—————

Zpět