Framoz Rousínov – RAFK Rajhrad "A" ... 2:0 (1:0)

15.08.2011 14:30

branky: 31. min. Buršík, 70. min. Sedláček M.

rozhodčí: Zdeněk Hulcký (Moravany u Kyjova) jako hlavní, na pomezí R. Volf (Kyjov) a K. Mach (Brno), delegát M. Brtníček (Vyškov)

sestavy:
Rousínov: Trnavský - Hartl, Kubala, Svoboda, Pupp - Buršík, Havel, Boušek (65. Sedláček M.), Kupčík - Fiala (86. Benda), Králíček (59. Krejčí)
RAFK: Hledík - Fiala L., Máša (C), Knebl (46. Nekvapil), Neuhýbel (80. Buc) - Horváth, Haňka, Kouřil, Skoupý - Škaroupka, Polák (69. Fiala A.)

V dalším zápase KP sehrál náš A-tým utkání na hřišti tradičního účastníka v Rousínově. Po domácí výhře nad Ráječkem bylo na výkon našeho mužstva zvědavo hodně fanoušků, a tak do Rousínova dorazil nejen plný autobus, ale i spousta aut, takže v hledišti měli příznivci Rafky jasnou převahu.

Již před zápasem jsme se museli smířit s absencí dvou zkušených hráčů - brankáře Franzbergera (zranění nohy, chodí o berlích) a útočníka Kalvody (horečnaté onemocnění), kteří shodou okolností v Rousínově dříve hrávali.

Při rozcvičování obou mužstev se strhl prudký liják, který sice těsně před úvodním hvizdem přestal, ale zápas se přesto začal na velmi kluzkém terénu, vyžadujícím co nejpřesnější přihrávky a rychlé reakce na někdy nepředvídatelné prudké odskoky míče. Na úvod utkání tak byla k vidění nepříliš urovnaná hra, spíše se bojovalo o každý míč a souhra na obou stranách vázla. Postupem času však domácí zpřesnili kombinaci, systémem rychlých narážeček "z jedné" začali naše bránící hráče přehrávat a vytvářeli si i čisté brankové příležitosti, při nichž se však zaskvěl náš brankář Marek Hledík. Ve 21. minutě doslova zázračně vyrazil prudkou střelu snad ze tří kroků, načež zlikvidoval i následnou dorážku! Především tedy díky Markovi byl stav stále bezbrankový a hra se začala vyrovnávat. Jenže v 31. minutě si naši obránci začali (namísto řádného odkopu míče do bezpečí) "vymýšlet" přihrávky ve vlastní dvacítce, míč je ale příliš neposlouchal a byl z toho naprosto zbytečný rohový kop. Domácí jej rychle rozehráli nakrátko a následující polostřela – polopřihrávka (navíc snad ještě tečovaná) proletěla přes všechny hráče a zapadla k levé tyčce naší branky do sítě, 1:0 pro Rousínov! Nešťastná branka na chviličku vyvedla náš tým z míry, ale už ve 34. minutě se probíjel do vyložené šance Škaroupka, a když se chystal zakončit, byl dle našeho názoru faulován. Rozhodčí však místo penalty zapískal Petrovi údajný nafilmovaný pád a navíc to ocenil žlutou kartou! Pocit křivdy naše borce nabudil a vypadalo to, že bychom mohli náš narůstající tlak proměnit do poločasu ve vyrovnání, ale i toto si rozhodčí tzv. pohlídal a v momentu, kdy hlasatel oznamoval nastavení o jednu minutu, a naši se chystali rozehrát roh, rezolutně poločas ukončil (prý proto, že zase hrozil prudký liják - o přestavce pak skutečně proběhla krátká letní bouřka, ale to již byli všichni aktéři v kabině).

Do druhého poločasu vyměnil Davida Knebla Marián Nekvapil, který se postavil do zálohy a na místo levého obránce se stáhnul Ondřej Skoupý. Hra na již dosti podmáčeném terénu byla ve druhém poločase poměrně vyrovnaná, naši se snažili především velkou bojovností o vyrovnání, domácí naproti tomu působili přece jen fotbalovějším dojmem a dokázali si některými pohlednými kombinacemi vytvořit šance, které jim však likvidoval ve velkém stylu chytající Marek Hledík. I proto byl zápas v této době stále otevřený a všichni jsme doufali ve vyrovnání. V 69. minutě vystřídal Michala Poláka bojovný Adam Fiala, a hned vzápětí jsme si na hranici velkého vápna domácích vytvářeli slibné šance, jenž byly dvakrát po sobě zastaveny zcela evidentními a hrubými fauly, které však rozhodčí k údivu všech neodpískal, ale naopak při následném přenesení hry k naší dvacítce dal domácím (po naprosto korektním souboji) opět vyhodu trestného kopu, kterou již zkušenější rousínovští dokázali využít, a po rozehrání trestného kopu zvýšili z bezprostřední blízkosti na 2:0. Bylo velice sympatické, že i za tohoto stavu se naši hoši nevzdávali a snažili se s výsledkem něco udělat. Trenér Jarek Janošek vystřídal v 80. minutě Martina Neuhýbela rychlým a běhavým Markem Bucem, a Rafka se "nadechla" k závěrečnému náporu, při kterém přišly další šance. V 82. minutě se po pěkném vyšachování obrany soupeře řítil sám na branku Petr Škaroupka, domácí gólman ho ještě před vápnem zfauloval, ale rozhodčí korunoval svůj dnešní výkon a namísto jasné červené karty brankáře pouze napomenul žlutou! Z následného trestného kopu jsme bohužel nic nevytěžili, ale tlačili jsme i nadále. V 86. minutě vytěsnil brankář ošemetnou střelu Buce na roh, po dalším rohu hlavičkoval kapitán Pavel Máša pod břevno, ale domácí brankář opět stačil vyškrábnout střelu na roh. To už utkání pomalu končilo a rozhodčí ani nic nenadstavoval.

Tolik tedy k zápasu v Rousínově, který se nám sice především výsledkově nevyvedl dle představ, ale není jistě třeba věšet hlavu, protože i v tomto zápase byla spousta momentů a kladů, na nichž můžeme do dalších zápasů stavět (a jako nováček se i poučit).

Sepsal: Oldřich Nechvátal

—————

Zpět