RAFK Rajhrad "A" – FC Baník Zbýšov ... 1:4 (1:3)

10.11.2011 11:49

branky: 14. Kalvoda – 9. Novák, 16. Marinč, 45. Presl, 54. Rozsicska

ŽK: 30. Podaný, 45. Sedláček – 33. Novák, 88.+ 89. Motyčka; ČK: 89. Motyčka

Hlavním rozhodčím byl p. Teplý, na pomezí asistovali pánové Denev a Trávníček; delegátem svazu byl p. Spišák.

Sestavy:
R A F K: Hledík – Haňka, Fiala L., Skoupý – Fiala A. (Neuhybel), Sedláček, Horváth, Kouřil (78. Janošek), Podaný – Polák, Kalvoda (72. Škaroupka)
Zbýšov: Prečan – Marinč, Hrazdíra T. (Motyčka), Hrazdíra M., Šrámek – Novák, Presl, Kozel, Procházka – Císař, Rozsicska (Molnár)

Již před samotným zahájením zápasu zaujala domácí fandy pozměněná sestava našich: v bráně dostal příležitost hrdina utkání 2. kola v Rousínově Marek Hledík, za zraněného Buce nastoupil na místě pravého obránce Staňa Haňka a jeho místo v záloze zaujal hrající asistent trenéra Radek Sedláček. Ale ani tyto změny nevedly bohužel k jinému scénáři vývoje domácích zápasů, než na jaký jsme si museli v poslední době zvyknout (viz předchozí komentáře).

Běžela 3. minuta a po našimi hráči reklamovaném, ale rozhodčími neodpískaném ofsajdu se ve vyložené šanci, tváří v tvář Hledíkovi, ocitl zkušený kapitán hostů Radek Rozsicska (41 let, hrával kdysi i u nás); místo zakončení se však rozhodl přihrávat, naštěstí nepřesně. V 6. min. už to bylo na vyložené šance 0:2, když postavou nevelký Novák (č. 9) přehodil z dalšího sólového nájezdu jak vyběhnuvšího Hledíka, tak i naši branku. Za tři minuty poté již šli hosté do vedení. Nepříliš prudkou přízemní střelu aktivního Nováka směřující doprostřed brány se chystal náš gólman chytit efektním skokem proti míči, jenže míč mu podklouznul pod tělem a ke zděšení nejen Marka a spoluhráčů, ale i všech domácích fanoušků skončil v síti – 0:1! Gól aspirující do rubriky TV Nova „Palec dolů“ jakoby přece jenom domácí probudil a ve 12. min. vystřelil poprvé na branku Zbýšova Radek Sedláček. Ve 14. min. založil u půlící čáry velmi pěknou (bohužel v tomto utkání i ojedinělou) akci Staňa Haňka; několikrát si přesně vyměnil míč s Adamem Fialou, po rychlém seběhnutí do dvacítky pak prudkou přihrávkou z pravé strany vybídnul k vyrovnání Martina Kalvodu – 1:1! Naše radost však netrvala dlouho. V 16. min. zahrával šikovný Novák trestný kop a na jeho střílený centr naskočil nikým neatakovaný Marinč (č. 3), který těsně před rukama Hledíka nasměroval hlavou míč podruhé do naší sítě – 1:2! Od tohoto okamžiku upadla naše hra do podprůměru, naši klíčoví hráči nebyli sto si kloudně přihrát či něco vymyslet, opět jsme byli pomalí a méně důrazní než soupeř. Z této letargie se náš tým mohl dostat v 28. min., kdy Adam Fiala postupoval z úhlu sám na brankáře, chtěl si ještě vychutnat vracejícího se obránce, míč proto zasekl, ale přitom se mu míč na chvíli zamotal mezi nohama a následující střelu, stejně jako další dorážky, již obětaví obránci a brankář hostí dokázali odvrátit do bezpečí. Zdálo se, že by utkání mohlo okopírovat stejný průběh jako s Boskovicemi, kdy první poločas končil 1:2, ale tentokrát jsme dovolili (po sérii trest. kopů) svojí nedůsledností při soubojích ve vlastní dvacítce zvýšit soupeři ve 45.minutě na 1:3! Tento „gól do šatny“ jen zvýraznil marnost našeho počínání v prvním poločase a všichni čekali, s čím vyrukují týmy do půle druhé.

Domácí tentokrát na rozdíl od minulých zápasů neučinili žádné změny v sestavě (pouze trenér Janošek přišel na lavečku připravený v dresu) a ani nezačali zvýšeným úsilím, nýbrž navázali tak nějak na poločas první, a výsledkem byla další branka v naší síti. V 54. min. si na hranici ofsajdu často číhající Rozsicska převzal míč, zkušeně se uvolnil přes dva naše obránce a přesnou ranou nedal Hledíkovi šanci – 1:4! Teď už bylo i těm nejskalnějším fandům Rafky jasné, že je zápas zřejmě ztracený a diváci se začali sami sebe ptát: „Sledujeme skutečně stejné mužstvo, které před 2 týdny málem vyhrálo ve Vracově? Hrají tu opravdu titíž hráči, kteří např. v utkání s Novosedly tzv. jezdili po zadku a tím urvali tehdy 3 body? Čím nebo jak si vysvětlit velké výkyvy ve hře u tak zkušených opor týmu, jakými jsou Kalvoda, Kouřil či Horváth? Může mít absence brankářské jedničky Franzbergera tak velký dopad na úroveň naší hry? Nebo jsme měli prostě jen „den blbec“ a Zbýšov nás zrovna „nachytal na hruškách“, což se ve sportu občas také stává? Jistě příliš mnoho otázek, ale odpovědi znají jen samotní hráči a vedení mužstva.

Nám fanouškům nezbývá než doufat, že k poslednímu podzimnímu domácímu mistrovskému utkání proti favorizovanému Rousínovu přistoupí všichni naši borci s podobným nasazením a úsilím jako např. při vítězných zápasech s Ráječkem či Novosedly, a dají tak zapomenout na tento ostudný zápas s posledním týmem tabulky. A pak by se i mohla naplnit předpověď Jarka Maršálka (býv. šéf Sokola), který měl při hodnocení utkání jasno: „Pánové, naši kluci se šetřili a už teď je mi strašně líto Rousínova – no jak ten to tady odskáče!“ (pozn. autora: v originále byl použit v závěrečném slově poněkud peprnější výraz).

Sobotní „rozlučkové“ utkání KP začíná již ve 13:30 hod, všichni jste před delší, čtyřměsíční „zimní“ pauzou srdečně zváni!

autor komentáře: Oldřich Nechvátal

—————

Zpět