RAFK Rajhrad A – FC Moravský Krumlov ... 1:1 (0:1)

19.10.2011 18:49

branky: 50. Kalvoda – 12. Řezáč
ČK: 67. Nekvapil (po 2. ŽK); ŽK: Haňka, Knebl, Kouřil, Nekvapil, Franzenberger – Zelníček
diváků: 120; hl. rozhodčí: Laštůvka, pomezní: Janíček a Sedláček, delegát: Krchňavý

sestavy:
Rajhrad: Franzberger – Knebl, Fiala L., Buc – Nekvapil, Haňka, Horváth, Kouřil, Fiala A. (65. Podaný) – Kalvoda (84. Sedláček), Polák
Krumlov: Bogner – Klodner, Zelníček, Hlučil, Machotka – Březina (71. Čepera), Staněk, Anders, Vošmera – Procházka, Řezáč (63. Pelikán)

Na úvod utkání uctili všichni přítomní povstáním a minutou ticha památku našeho bývalého dlouholetého vynikajícího hráče, tvrdého a nesmlouvavého obránce a zároveň přitom velmi slušného a dobrosrdečného člověka, pana Vladislava Opluštila.

Poté již rozhodčí Laštůvka zahájil zápas, od kterého většina našich fandů, a možná i hráčů (zvláště pod dojmem výsledků předchozího kola Krumlov – Vracov 0:4, Podivín – RAFK 0:3), očekávala jasné vítězství. Jenže hned v 1. minutě musel (po nedůrazné hře obránců) zachraňovat Franzberger, naši hráči jakoby znervózněli, nedařila se žádná kombinace a mnohem přesnější hosté měli překvapivě více ze hry. V 8. min. po kiksu Nekvapila zachraňoval opět František včasným vyběhnutím, v 11. min. pak kopali hosté trestný kop (faulova Nekvapil), tvrdou a umístěnou ránu stačil Fana vyrazit na roh, po jehož rozehrání využil soupeř velké nedorozumění mezi brankářem a obránci, a snadnou dorážkou do prázdné brány se ujal vedení 0:1. Branku vstřelil jejich mladičký urostlý talent Řezáč (č. 14), kterému bude v prosinci teprve 17 let! Naši borci znervózněli ještě víc a ani ti nejzkušenější a opory v minulých zápasech (Kouřil, Kalvoda, Horváth) nebyli schopni si řádně přihrát, o nějaké smysluplné kombinaci a přesném zakončení ani nemluvě. Hosté tak nadále hrozili: v 18. min. zahrávali další trestný kop, tvrdou střelu tečovanou a nadzvednutou zdí vytěsnil Franta jen s vypětím všech sil nad břevno. Poté se vývoj zápasu začal přece jenom vyrovnávat, začali jsme více bojovat, ale hra byla z naší strany nadále velmi neurovnaná. K ohrožení soupeřovy branky jsme se v těchto fázích dostávali jen díky rohovým a trestným kopům, z nichž stojí za zmínku tvrdá rána Haňky mířící půl metru nad v 37. min. Hosté odpověděli v 39. min. nebezpečnou přízemní ranou, která jen těsně minula naši tyč, a do kabin se tak odcházelo za nezměněného stavu 0:1.

Do druhého poločasu nastoupili naši hráči s větším odhodláním a snahou vyrovnat. Ve 47. min. po trestném kopu Kouřila přehlavičkoval Knebl nejen brankáře, ale bohužel pro nás i branku soupeře. V 50. min. po krásné akci, jenž snad netrvala ani 10 vteřin, již bylo srovnáno! Dlouhý a přesný výkop brankáře Franzbergera si mazácky zpracoval Michal Polák, obtočil se okolo svého obránce a přesnou přihrávkou uvolnil Martina Kalvodu, který již mohl postupovat sám na branku hostí, a své sólo také obstřelením brankáře po zemi zkušeně proměnil – 1:1! Hned v 51. min. dostal žlutou kartu za mluvení Jara Kouřil, kterému se tentokrát již od samého začátku nedařilo dle jeho představ a svou frustraci si pak vybíjel zčásti na některých (převážně mladších) spoluhráčích a zčásti na rozhodčích, což nikomu a ničemu nepřispívá; ani jinak velmi nadanému a schopnému fotbalistovi samému (jehož výkon pak je sotva poloviční), ale především celému mužstvu, které bývá poté často nuceno bojovat i s nepřízní rozhodčího, jak se nakonec ukázalo i v tomto utkání. Dříve je však nutno zmínit šanci našich z 63. minuty, kdy Polák krásnou přihrávkou vybídl (prakticky do stejného prostoru jako Kalvodu při vyrovnávacím gólu) ke skórování Kouřila, ale ten váhal a brankář hostí mu včasným vyběhnutím šanci zmařil. V příští minutě střídali hosté střelce gólu Řezáče ještě vyšším Pelikánem, o dvě minuty později nahradil v našem mužstvu Adama Fialu nadějně se jevící „štírek“ Podaný. Přišla 67. minuta, hosté přihrávkou po zemi do naší „dvacítky“ uvolňovali útočníka Procházku, který při souboji s Mariánem Nekvapilem upadl, přičemž strhl na zem i Mariána, protože se vzájemně oba drželi pod paží. Přes obrovskou nevoli nejbližších fandů i nešťastníka Nekvapila ukázal rozhodčí na pokutový kop a navíc dal za faul ještě Mariánovi žlutou kartu. Ukřivděný Nekvapil nepřestával protestovat, což rozhodčí Laštůvka ohodnotil druhou žlutou kartou a poslal tak našeho hráče předčasně do sprch. K exekuci pokutového kopu se postavil sám Procházka, ale naštěstí pro nás branku netrefil! Tím ale tento dramatický moment zápasu ještě nekončil, za nemístný komentář dostal žlutou kartu i brankář Franzberger (celkově 5. ŽK našeho hráče v utkání!).  Oslabený domácí tým pak zvládnul dohrát zápas alespoň k remíze, která se zdá být vzhledem k nepříliš dobře se vyvíjejícímu průběhu nakonec i přijatelnou.

K napravení dojmu z nevydařeného zápasu budou mít naši borci možnost již v sobotu 22. 10., kdy zajíždí na hřiště dosud velmi suverénního Vracova. Odjezd je již ve 12:15 hod !!! (tedy o čtvrt hodiny dříve než bylo původně zveřejňováno). Všechny zájemce srdečně zveme na tento poslední podzimní výjezd, v autobusu se pak setkáme zase až na jaře.

zaznamenal Oldřich Nechvátal
 

—————

Zpět